Over Verhalen op Sterk Water

Verhalen op Sterk Water is een project van de cultuurscouts van Mooi Werk. Zij gingen op zoek naar verhalen van (oud)bewoners van de Wetenschappersbuurt, Schiedam Oost.
Buurt 15 van de Wetenschappersbuurt zal in de komende periode flink veranderen. Een gedeelte van de wijk zal gesloopt worden. Sommige bewoners moeten verhuizen, terwijl anderen op hun vertrouwde stek blijven. Niet alle bewoners zullen kunnen terugkeren in de nieuwe huizen. Met het verdwijnen van de bewoners, verdwijnt ook een stuk geschiedenis van de wijk.

Iedere wijk heeft ze; uitzonderlijke bewoners met hun bijzondere verhalen. Over het leven van vroeger in de buurt en op straat. Over hoe de buurt voor elkaar zorgt en op elkaar let en over hoe hele families samen opgroeiden in de wijk en ook de kinderen er zelf weer gingen wonen. Het bijzondere van de Wetenschappersbuurt wordt in Verhalen op Sterk Water vastgelegd, als een tastbare herinnering voor alle (oud)bewoners. Om met een glimlach nog eens terug te kunnen kijken naar dat wat geweest is.

In de Bellstraat 14a is een buurtmuseum ingericht. Hier zijn foto’s en verhalen uit de wijk tentoongesteld. Tijdens het wekelijkse spreekuur en de diverse Bellstraatborrels konden mensen spullen beschikbaar stellen om tentoon te stellen of de uitgestalde items van anderen komen bekijken

In juni is een krant vol verhalen uitgedeeld. Bijzondere verhalen van (oud)bewoners zijn gebundeld in een echte buurttabloid. Deze krant is gratis verkrijgbaar bij de Cultuurscouts van Mooi Werk (Kantoor in het Wennekerpand, Schiedam Centrum of tijdens evenementen in de buurtpost van Tante Nel, Fultonstraat, Schiedam Oost). Lees de online versie. 

Op 10 juli werd de buurtfilm vertoond in de buurtbuitenbioscoop op het Wolkenplein. Tante Nel uit Schiedam Oost heeft voordat ze gaat verhuizen nog een laatste wens… Bekijk de film hier.

Projectteam

Bob van der Lugt, cultuurscout van Mooi Werk, is iedere vrijdag te vinden in de woonkamer op Bellstraat 14a of in de oude buurtpost Tante Nel in de Fultonstraat. Hij heeft eigenlijk maar één hobby en dat is mensen met elkaar in contact brengen.

Verhalen van mensen optekenen, verhalen met elkaar delen.

InekeenBobBellstraat
Cultuurscouts Ineke en Bob in de Bellstraat.

Tijdens dit project wordt Bob bijgestaan door (oud)buurtbewoners zoals Jacqueline, Cees, Joost, Nel en vele anderen. Daarnaast door collega’s van Mooi Werk (Ineke Hagen, cultuurscout, Eveline Lamphen, communicatie en Suzanne Magdelijns, onderzoek en productie). Dit team wil de verhalen van de buurt een passende plek geven.