Oost liep uit voor vuurshow op basisschool de Peperklip

Wat een hartverwarmende avond in Schiedam Oost waar de Cultuurscouts Schiedam de iets-met-vuurshow organiseerden, in samenwerking met basisschool de Peperklip en wijkbrandweerman Olof Waltman van Brandweer Schiedam.

foto Femke WieringaOm 19.00 uur kwamen de bewoners uit Schiedam Oost samen op het schoolplein van de Peperklip, het hart van de wijk. Het publiek werd letterlijk opgewarmd door een bodyclap van de leerlingen van groep 8. Die deden het eerst een paar keer voor, maar daarna moesten de ouders en overige toeschouwers er ook zelf aan geloven! Het hele schoolplein stond te bodyclappen en maakte zo een eigen ‘beat’, onder leiding van cultuurcoach Renske Dzon.

Daarna gingen zes groepen, onder leiding van gidsen uit de wijk, op pad voor een wandeling langs diverse verhalen van Oost.

In het portiek van tante Nel in de Morsestraat stond de leden van het Dickenskoor Scyedam, die de wandelaars trakteerden op twee liedjes. Het liedje ‘Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam’ werd aangepast op de situatie van de wijk Oost. Het werd een afscheidslied voor alle oud-bewoners.

foto Femke Wieringa‘Zachtjes tikt de regen op m’n zolderraam, ritme van de eenzaamheid. Die regen zegt: “Wij hadden het zo goed in Oost, maar nu is dat verleden tijd.”
De regen valt bij stromen, ‘t is een trieste dag, want mijn lieve huis verdween. Ik ken nu de betekenis van tegenslag en voel me in de wijk alleen.’

De hoop, toekomst en werderopbouw kwam in het nummer ‘The Rose’ van Bette Midler naar voren.
foto Femke Wieringa
In de Bellstraat was er een verhaal van een hele andere orde; daar zaten Nathalie en Leco (gespeeld door amateurspelers Linda en Tico) de bezoekers op te wachten vanuit hun huiskamer op nummer 14a. Zij vertelden hun eigen, waargebeurde verhaal: hoe ze van de één op andere dag miljonair werden door deelname aan de Bankgiroloterij. De toeschouwers aanschouwden het huiselijke tafereeltje vanaf de stoep en gluurden door de ramen naar binnen.

foto Femke WieringaDe wandelaars vervolgden hun tocht en kwamen aan op het ‘Wolkenplein’ waar Fridus en ‘zijn zoon’ stonden, met de ‘herbie van oost’ (gespeeld door Willem en Jasper, met het wagentje van Joost van de Buurtwerkplaats De Buren van Oost).
Zij vertelden over de diepgewortelde traditie van de kerstbomenjacht van Oost. Een evenement waar door jong en oud het hele jaar naar werd uitgekeken, maar waar in 2007 een einde aan kwam vanwege de onveilige situaties die er ontstonden omtrent de grote vreugdevuren op alle straathoeken in de wijk. Tot aan die tijd verbroederde de kerstbomenjacht de wijk en zorgde het letterlijk en figuurlijk voor warmte.

foto Femke WieringaIn de oude buurtpost op de Fultonstraat zat juffrouw Coby (gespeeld door Thea) die vertelde hoe ze peuterspeelzaal Ieniemienie in Oost oprichtte en daar meer dan 30 jaar met veel liefde en plezier gewerkt heeft. Tussen de knutselspullen en het speelgoed deed zij haar verhaal in het schoollokaaltje over alle kindertjes die ze heeft zien opgroeien in haar eigen volkswijkje.

foto Femke WieringaTeruggekomen op het schoolplein stond de warme chocolademelk en gluhweim al klaar. Daarna maakte het publiek zich op voor het hoogtepunt, want het evenement heette niet voor niets de Iets-met-vuur-show! Met loeiende sirenes kwam de brandweer het smalle straatje voor het schoolplein ingereden. Er was namelijk een brandje te blussen op het schoolplein. Natuurlijk konden de vier brandweermannen hier best wat hulp bij gebruiken: gelukkig stond er een vrijwillige brandweerman in het publiek, die de vuurkorf mocht doven.

Wat overbleef waren asresten. Symbolisch voor de wijk die zeer binnenkort voor een groot deel gesloopt gaat worden. Van veel huizen blijft dan niets meer over dan stukjes steen, puin en stof. Maar uit die restjes komt een nieuwe wijk herrezen, zoals een feniks uit zijn eigen as. Dit werd vurig, verhalend en theatraal verbeeld met een spectaculaire vuurshow door Eye burn.

foto Femke Wieringa

foto Femke Wieringa

Dit mag met recht een ode aan de kerstbomenjacht van Oost genoemd worden. Dank aan alle aanwezigen, buren van Oost, crewleden, vrijwillige gidsen en samenwerkingspartners.